TENS apparaat

Een TENS apparaat stimuleert bepaalde zenuwen om het pijnsignaal naar je hersenen te blokkeren. het kan gezien worden als een simpele maar effectieve behandeling om pijn te bestrijden. Het wordt bij verschillende soorten pijn gebruikt en je kunt het eenvoudig thuis uitvoeren. Een TENS apparaat verlicht je pijn, het neemt het niet weg.

Voor wie is een TENS apparaat bedoeld?

Het TENS apparaat wordt vaak ingezet bij mensen met verschillende soorten pijnklachten. Denk aan rugpijn, nekpijn, artrose of bij een hernia. Ook bij ziektes zoals multiple sclerose, fibromyalgie en de ziekte van bechterew. Ook bij sportblessures wordt het apparaat veelvuldig ingezet. Ook zijn er gevallen waarbij de TENS methode wordt gebruik tijdens de bevalling om pijn te verminderen. Deze worden dan op de rug geplaatst. Je kunt het apparaat beter niet gebruiken bij huidziektes of wanneer je allergische reacties krijgt op de plekken waar je de pads hebt geplaatst. Ook bij zwangerschap niet gebruiken zonder professionele begeleiding. Daarnaast is het belangrijk om de pads niet te plaatsen op je halsslagaders en ook niet bij de ogen, je slaap, en de keel.

Wat is een TENS apparaat?

TENS is de afkorting voor Transcutane Elektrische Neuro Stimulatie. Een mond vol, dus in de rest van het artikel zullen we de afkorting gebruiken. Het TENS apparaat zorgt voor lichte elektrische stoten waardoor er bepaalde zenuwen in je lichaam geprikkeld worden. Dit beïnvloedt dan de zenuwen waardoor het mogelijk is dat je pijn verminderd wordt. Hou er rekening mee dat het TENS apparaat nooit je pijn volledig weg kan nemen. Het kan gezien worden als alternatief voor medicijnen. Daarnaast is langdurig gebruik van een TENS apparaat mogelijk dit in tegenstelling tot vele pijnstillende medicijnen. Wij raden aan om het apparaat nooit te gebruiken als je zwanger bent, last hebt van epilepsie aanvallen of als je gebruik maakt van een pacemaker. Neem contact op met je behandelend arts als je toch dit of een soortgelijk product wilt gebruiken.

Hoe werkt het TENS apparaat?

In het menselijk lichaam zijn er verschillende zenuwen te vinden. Er zijn dunne zenuwen maar ook dikke zenuwen. De dunne zenuwen zijn de boosdoeners. Als deze geprikkeld worden creëren ze pijnsignalen die worden doorgestuurd naar de hersenen. Het gevolg hiervan is dat je pijn ervaart. Het TENS apparaat stimuleert de dikke zenuwen die sterker zijn als de dunne. Door deze stimulatie met het TENS apparaat wordt het pijnsignaal naar de hersenen grotendeels geblokkeerd. Zo ervaar je minder pijn zonder dat je gebruik hoeft te maken van medicijnen. Een stuk gezonder alternatief. Het apparaat helpt ook mee aan het ontspannen van de spieren. Het wordt dan ook wel eens gebruikt na het sporten.

Hoelang moet je het TENS apparaat gebruiken?

Je kunt het TENS apparaat naar eigen inzicht meerdere keren op een dag gebruiken. De meeste TENS apparaten hebben verschillende soorten programma’s voorgeïnstalleerd. Ook zijn er verschillende soorten standen. Hierdoor is de duur van de behandeling afhankelijk van het programma dat je kiest. Vaak duurt een behandeling gemiddeld tussen de 20 tot 60 minuten. Als je start met de sessie kun je ervoor kiezen om languit op bed te gaan liggen maar je kunt ook lekker op de bank zitten met de televisie aan. Als je voorzichtig bent kun je ondertussen ook andere dingen doen maar hou er rekening mee dat je geen dingen gaat doen met een zware intensiteit. Neem voor het gebruik van het TENS apparaat altijd goed de handleiding door.

Aanvullende Informatie;

Medicu TENS VDP1

TENS apparaat met 2 kanalen en oplaadbaar

E-Book Pijnverlichting

Je houd misschien ook van..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *